luni, 1 decembrie 2008

Fiecare hârtie contează

Fiecare hârtie contează

Considerăm utilizarea hârtiei un lucru atât de normal, încât uităm ce presupune aceasta: tăierea unui copac, extragerea celulozei, producerea hârtiei, folosirea şi aruncarea acesteia, tăierea unui alt copac pentru producerea unei alte cantităţi de hârtie după ce o aruncăm pe cea dinainte. Însă ignorăm o etapă esenţială: reciclarea hârtiei şi salvarea copacilor.

În urma activităţilor umane rezultă o cantitate enormă de deşeuri, din care 40% sunt doar deşeuri de hârtie. Prin deşeu se înţelege orice obiect, produs, material care nu mai este folosit, fiind aruncat. Toată această cantitate de deşeuri de hârtie poate fi reutilizată/reciclată pentru producerea altor produse din hârtie. Atunci de ce să nu o folosim, astfel salvând o parte din pădurile planetei?

Celuloza este substanţa naturală care stă la baza producerii hârtiei. Celuloza este elementul de bază al pereţilor celulelor tuturor plantelor. Toate plantele conţin ţesuturi care, corect procesate, vor produce celuloza. Bumbacul în stare brută conţine aprox. 91% celuloză naturală în cea mai pură formă. Alte surse de fabricare a hârtiei sunt cânepa (77%), lemnul de esenţă moale sau tare (57% până la 65%). Pentru fabricarea unei tone de hârtie obişnuite se folosesc între 2 şi 3,5 tone de lemn, adică sunt tăiaţi aproximativ 20 de copaci. Din fibrele de celuloză din lemn, rezultate dintr-un proces de fierbere chimică, se obţine hârtia. Prin reciclarea a unei tone de hârtie sunt salvaţi 17 copaci.

În anul 2003, în România, s-au produs 260.000 t de celuloză şi 457.000 t de hârtie, ceea ce înseamnă că au fost tăiaţi în jur de 9.000.000 arbori, care puteau fi salvaţi prin reciclarea a aproximativ 450.000 t hârtie folosită.

Industria hârtiei reciclate colectează materiale din nenumărate surse (populaţie, companii, industrie etc.), de nenumărate feluri (maculatură, ambalaje), le sortează şi le grupează separat pe diferite tipuri, supunându-le unui proces tehnologic pentru a fi mai uşor de manevrat, transportat, urmând ca acestea să fie făcute pastă de lemn pentru hârtie. Înainte de a da hârtia la reciclat, trebuie scoase capsele, agrafele, coperţile de plastic sau orice alte corpuri care nu sunt de hârtie.


Din punct de vedere al poluării mediului înconjurător şi al consumului de energie, hârtia reciclată este mai avantajoasă decât hârtia obişnuită. Prin reciclarea unei tone de deşeuri de hârtie se economisesc 30.000 l apă, se foloseşte între 28% şi 80% mai puţină energie electrică şi se reduce poluarea aerului cu 95%.

Pentru ca procesul de reciclare să fie cât mai la îndemâna oricui, au fost realizate baze de date cu centrele de colectare din întreaga ţară împreună cu datele de contact ale acestora - disponibile la această secţiune. De asemenea, mai poate fi găsită şi o bază de date cu informaţii despre fabricile româneşti care reciclează hârtia colectată.

Sursa: www.greenpeace.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu