sâmbătă, 4 octombrie 2008

De ce sa reciclez?

Nimic nou, toti stim ca e mai bine sa reciclezi decat sa nu o faci.
Pentru ca resursele sunt limitate, e poate primul argument.
Cu siguranta nu e ultimul argument si daca "fenomenul" este interesant pentru tine, stii probabil deja cat de daunatoare sunt toate ambalajele aruncate la containerele comune.

Nu vreau sa cert pe nimeni, toti suntem la inceput, reciclarea este ceva relativ nou pentru romani, dar trebuie sa ne mobilizam cumva pentru ca oamenii sa fie informati si sa ajunga sa inteleaga cat de important este sa separi ambalajele si sa le transporti in locurile special amenajate. Nu e greu.
Dar pentru ca noi sa facem asta, trebuie mai intai sa intelegem ca, daca mergem sa reciclam ziarele si diversele ambalaje de carton, va trebui sa mai facem ceva, si anume, sa nu aruncam si sacul de plastic in care le-am transportat, in acelasi container. Greu, nu?

Hartia: vreau sa o recilez pentru ca imi plac padurile care inca mai exista in tara asta si imi place cum miroase aerul pe care il inspir cand merg la munte. Stiu sigur ca nu imi place cel pe care il inspir in Bucuresti.

Plasticul: auzeam si putem gasi informatia oriunde, daca ne intereseaza, ca plasticul incepe sa sa deterioareze in 200 de ani si ca de-abia in 400 va fi complet distrus, in mod natural. Putin, mult? Cu ce ma deranjeaza? Stiam vreo doua povesti, una era cu un neamt care a venit in Romania si se plimba pe drumurile noastre nationale, ca la sfarsit sa isi dea seama ca pungile de plastic cresc in Romania din pamant si de-aia nu e deficit. A doua poveste m-a invatat ca daca voi recicla 10 PET-uri, s-ar putea ca cineva sa faca din ele un hanorac fleece. Nu e mare lucru, dar tare calduros e la nevoie...

Sticla: resursa limitata... mai mult de-atat...

Problema: am intalnit containere de reciclare a hartiei, plasticului si sticlei, mai rar si de reciclare a aparaturii electrice si electronice sau a bateriilor, dar, ziceti-mi si mie, care familie nu foloseste un deodorant, o spuma de par, spuma pentru barbierit si atatea alte ambalaje pe care, ghici, eu inca nu am aflat unde as putea sa le reciclez. Si, nu de alta, dar mi se intampla mult mai des sa arunc o doza goala de bere, decat un frigider, poate la fel de des cum arunc alte ambalaje din plastic, sticla sau hartie. Intrebarea vine singura, inca nu s-a prins nimeni de acest lucru, sau aceste ambalaje nu trebuie reciclate?

4 comentarii:

  1. Ciao, mi se pare interesanta aceasta abordare, cred ca in romania oamenii nu sunt suficient de informati, sau mai degraba, informatia ajunge greu la populatie.
    In tara noastra a fost discutata si rediscutata problematica implementarii religiei in scoli; ar fi destul de constructiv un proiect de lege care sa sutina o disciplina care sa devina obligatorie: Pastrarea echilibrului in natura - o ora saptamanala de la primul scolar pana la ultimul masterand, in care sa fie scoase in evidenta problemele care au efect pe termen lung(reciclare, oameni care tanjesc dupa un pahar de apa potabila, poluare, copii din zonele foarte sarace ale lumii (asta poate i-ar ajuta pe unii sa nu mai planga dupa un Bugatti Veyron, la maturitate).

    Ar fi bine sa ne trezim, macar in al XII-lea ceas alincalzirii globale.

    Amenofis

    RăspundețiȘtergere
  2. Iti multumesc pentru mesaj, sunt de aceeasi parere, o ora pe saptamana - ora de dirigentie, de ce nu, sau parte din ea, sa fie dedicata educarii in acest sens.
    Eu sunt optimista si cred ca pe viitor romanii vor invata sa recicleze, fara a mai primi bani pentru a o face.

    Pe curand,

    Miana

    RăspundețiȘtergere
  3. Salutare!
    Mie mi se pare ca Miana a avut o idee geniala cu blogul asta, dar nu ma pot abtine de la un comentariu: reciclarea ca reciclarea, dar ce ati zice de niste cosuri de gunoi pe strada? Pentru ca cel putin in zonele prin care sunt nevoita sa trec aproape zilnic... nu prea se gasesc... si imi este greu sa cred ca sunt multe persoane care la sfarsitul zilei sa ajunga acasa cu geanta plina de mici gunoaie, cand e mult mai simplu sa le arunci pe unde nimeresti.
    Revenind la subiect... sper sa faci rost in curand de lista cu centrele de colectare diferentiata a deseurilor, pentru ca eu nu am reusit sa gasesc astfel de informatii.

    Cris

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna Cris,

    Mersi de mesaj, ai mare dreptate, din pacate nu avem ce face in aceasta privinta mai mult decat sa ajungem acasa cu buzunarele pline de diverse ambalaje... trist, dar adevarat.

    Cat despre centrele de colectare, bineinteles, vesti proaste, am postat deasupra acestui articol raspunsul celor de la Min. Mediului.

    Pe curand si pastreaza in continuare curatenia pe strada.

    RăspundețiȘtergere